Monday, September 9, 2013

ВБУ музички регистар: информации и критики за музичките албуми од Македонија на веб


Потреба за квалитетно бранување на емоциите
Технички информации за
еден музички албум
Повеќе од една година знам да поминам во некоја од продавниците што продаваат музика (обично тоа е во ГТЦ) и да прашам што има ново од домашната продукција. Често знам да си купам неколку ЦД-а со нешто ново или нешто постаро што не сум го слушал, а ми изгледа привлечно и сакам да го преслушам.

Пред да си ветам себеси дека од време на време ќе влегувам во продавница и ќе си купувам музика (читај пред повеќе од една година ), музиката што ја слушав години наназад беше онаа што ќе ми ја пуштат на локалните телевизии и радија, а не онаа јас што ќе си ја одберам. Тоа почнав да го менувам па се потсетив на бендови од младоста и проверив како тие се развивале годините во кои мојот интерес за музиката беше сведен на минимум. Дополнителен интерес и желба имав да разберам каква е актуелната состојба на домашната музичка продукција.
Со оглед на тоа што нашата продукција не е многу голема (лична проценка е дека се неколку десетици албуми годишно), возможно е човек целата продукција да ја следи. Откако ги купив албумите што ми беа примарен фокус на интерес, почнав да ги купувам и да ги наоѓам (во главно на download и streaming сервисите на Интернет) оние за кои имав помалку иницијален интерес.
Некои од албумите што ги преслушав ми се допаднаа многу.
Во оваа прилика ќе ги издвојам само следниве три и покрај тоа што оние што навистина ми се допаѓаат се повеќе. (овде има поширока листа при крајот на текстот)
Креативен нагон, потреба за создавање, љубов кон технологијата, важноста на творештвото
Пред, од прилика, половина година добив желба да направам попис на музичките албуми од домашната продукција, за неколку години наназад. Оваа идеја/желба ја имале и други и многу порано. Јас знам дека имало барем неколку иницијативи што ги обединувала истата или слича идеја во последниве 15-тина години. Некои од нив и со реализација што после одреден временски период престанале да постојат. (еден пример на кој можам да се сетам и за кој сум јас свесен е www.muzika.net на Methamorfosis)


почетна страна (home page) со
попис на последни објавени
албуми 
Пред неколку месеци, без голем притисок, почнав да скицирам систем што треба да вклучува веб-базирано решение што ќе понуди информации за музичките албуми од домашната продукција и домашните автори. Пробував да димензионирам целина што ќе може да се реализира релативно брзо и ќе биде ефтина за изведба, а воедно ќе може да понуди некаква вредност на оние што имаат интересе за музичкото творештво од Македонија.

Во моментот на пишување на овој пост, развојот на вебсајтот е во напредна фаза и планирам негово објавување во некоја блиска иднина.

ВБУ музичкиот регистар
(работниот назив на оваа иницијатива) претставува неформален музички регистар на музичките албуми од домашната продукција и музички автори од Македонија со независна уредувачка политика за објавување на албумите.


Иницијален опфат на содржини и функционалности
На вебсајтот, барем во неговото иницијално издание, ќе може да се добијат следниве информации / услуги:
Целосен преглед на податоци
за музички албум што вклучува
технички податоци и критка
 • Преглед на кратки информации за последните објавени музички албуми
 • Можност за пребарување на целиот регистар на евидентираните музички албуми
 • Целосен преглед на технички податоци за музички албум (издавач, датум на издавање, листа на песни, илустрација од омотот, автори и соработници во албумот, музичка класификација)
 • За некои од албумите ќе има и критика (пишана форма и во форма на индекс)
 • Филтрирање на музичките албуми по неколку различни критериуми
 • Топ листи на музички албуми според различни критериуми
 • Интерфејс за поднесување информации за музички албум, нивна проверка и објавување според независната уредувачка политика на сервисот
 • Интеграција со Twitter и Facebook (можност за делење на страниците со деталите за албумите преку Twitter и Facebook, како и можност за коментирање за секој од евидентираните албуми)

Би ми било исклучително корисно и ќе му бидам благодарен на секој оној што ќе ми испрати одговор на следново прашањето:
Што дополнително би сакале да понуди ВБУ музичкиот регистар? (доколку сте расположени, вашите одговори ги очекувам на
vasil_buraliev@yahoo.com)Филтрирање на музичките албуми
Техничка перспектива
Вебсајтот е базиран на DotNetNuke платформата за која се развива посебен модул со цел да ги овозможи предвидените функционалности за ажурирање, пребарување и прикажување на информациите за музичките албуми.

Што е следно?
 • Регрутирање на стручни соработници
 • Објава на конкурс за лого на сервисот
 • Евидентирање на повеќе десетици музички албуми во регистарот
 • Планирање за објава на вебсајтот и негово промовирање во јавноста
Over & Out

Sunday, September 8, 2013

Нокаут Unplugged ЦД-то во продажбаЦД-то од Нокаут со материјалот од првата изведба на unplugged концептот (изведена 2007-та год.) од минатата недела е во продажба.

Цената е 399 денари и со сигурност го има во едната половинка (левата) од стариот Југотон во гратскиот трговски центар (ГТЦ). За останатите локации на кои може да се набави, ќе треба да ги прашате одговорните. (Веројатно можете и преку страницата на Facebook)

Over & Out

Monday, September 2, 2013

За животниот циклус на софтверски апликации (ALM) и локалните искуства во четврток (05.Сеп.2013 - 17:30h) во МКЦ Клуб

На мое големо задоволство добив покана од македонската дот нет корисничка група (Macedonia.net user group) да бидам говорник на следната редовна месечна средба што редовно ја организира заедницата која се идентификува како локален корисник на .NET Framework.

Во продолжение на овој пост правам попис на точки по кои планирам да го водам формалниот дел од овогодинешната(2013), септемвриска дружба на споменатата заедница.

Тема: Вообичаени/универзални предизвици и персонални искуства при реализација на софтверски решенија и софтвер-интензивни системи

Говорник: Васил Буралиев | vasil_buraliev@yahoo.com

Датум: 05.Сеп.2013, 17:30h
Времетраење: ~ 1 час
Локација: МКЦ- клуб/ресторан
Организатор: актуелниот лидерски тим на MK .Net user group


1. Претставување (fade in)

 • Кратко резиме за говорникот со цел аудиториумот да се информира за мојот професионален пат
  • Актуелни професионални активности
  • За професионалната историја преку споменување на фирмите во кои работев и улогите што ги имав во нив
  • Други персонални интереси

2. Животен циклус на едно софтверско решение (ALM) (in da zone)

 • Што сè подразбира животниот циклус на едно софтверско решение (Application Lifecycle Management)
 • Животниот циклус на една апликација интегрира три посебни аспекти. По неколку реченици за секој од нив.
 • Зошто мене лично ми е интересна темата за животниот циклус на едно софтверско решение?

3. Вообичаени предизвици во процесот на имплементација на софтверското решение (in da zone)

 • Кои се предизвиците на тимската работа? (луѓето се тие што ги прават, или не ги прават работите)
 • Вообичаени индикатори за неуспешни тимови
 • Околу дваесетина идентификувани предизвици на развојниот тим
 • За суштинските работи (за комуникацијата и почитувањето на другиот и туѓата работа)

4. Корисни и интересни ресурси (fade out)

Претставување на достапни корисни ресурси поврзани со темата, а и надвор од неа.
 • Документарци со корисни животни приказни и искуства од белиот свет
 • Корисна литература
 • Употребливи веб локации
Ќе бидам среќен доколку можам да прочитам и да разберам за вашите мислења и коментари пред, а се разбира и по сесијата. Ако некој се двоуми дали да го коментира списокот точки на разработување и дискусија, ќе го охрабрам да ми пише веднаш (ако остави за после, никогаш нема да ми пише. В-)). Секоја сугестија, предлог, критика и забелешка се добредојдени, а доколку има услови за корекција во полза на зголемување на квалитетот на настанот,  ќе направам корекции во планот за сесијата дури и во последен момент. Во секој случај, реакциите во принцип се корисни и сакам да ги слушнам/прочитам/знам. Ако не за оваа сесија, ќе ми користат за во иднина.

Се гледаме на пиво и дружба во клубот на МКЦ
Over & Out,