Monday, September 2, 2013

За животниот циклус на софтверски апликации (ALM) и локалните искуства во четврток (05.Сеп.2013 - 17:30h) во МКЦ Клуб

На мое големо задоволство добив покана од македонската дот нет корисничка група (Macedonia.net user group) да бидам говорник на следната редовна месечна средба што редовно ја организира заедницата која се идентификува како локален корисник на .NET Framework.

Во продолжение на овој пост правам попис на точки по кои планирам да го водам формалниот дел од овогодинешната(2013), септемвриска дружба на споменатата заедница.

Тема: Вообичаени/универзални предизвици и персонални искуства при реализација на софтверски решенија и софтвер-интензивни системи

Говорник: Васил Буралиев | vasil_buraliev@yahoo.com

Датум: 05.Сеп.2013, 17:30h
Времетраење: ~ 1 час
Локација: МКЦ- клуб/ресторан
Организатор: актуелниот лидерски тим на MK .Net user group


1. Претставување (fade in)

 • Кратко резиме за говорникот со цел аудиториумот да се информира за мојот професионален пат
  • Актуелни професионални активности
  • За професионалната историја преку споменување на фирмите во кои работев и улогите што ги имав во нив
  • Други персонални интереси

2. Животен циклус на едно софтверско решение (ALM) (in da zone)

 • Што сè подразбира животниот циклус на едно софтверско решение (Application Lifecycle Management)
 • Животниот циклус на една апликација интегрира три посебни аспекти. По неколку реченици за секој од нив.
 • Зошто мене лично ми е интересна темата за животниот циклус на едно софтверско решение?

3. Вообичаени предизвици во процесот на имплементација на софтверското решение (in da zone)

 • Кои се предизвиците на тимската работа? (луѓето се тие што ги прават, или не ги прават работите)
 • Вообичаени индикатори за неуспешни тимови
 • Околу дваесетина идентификувани предизвици на развојниот тим
 • За суштинските работи (за комуникацијата и почитувањето на другиот и туѓата работа)

4. Корисни и интересни ресурси (fade out)

Претставување на достапни корисни ресурси поврзани со темата, а и надвор од неа.
 • Документарци со корисни животни приказни и искуства од белиот свет
 • Корисна литература
 • Употребливи веб локации
Ќе бидам среќен доколку можам да прочитам и да разберам за вашите мислења и коментари пред, а се разбира и по сесијата. Ако некој се двоуми дали да го коментира списокот точки на разработување и дискусија, ќе го охрабрам да ми пише веднаш (ако остави за после, никогаш нема да ми пише. В-)). Секоја сугестија, предлог, критика и забелешка се добредојдени, а доколку има услови за корекција во полза на зголемување на квалитетот на настанот,  ќе направам корекции во планот за сесијата дури и во последен момент. Во секој случај, реакциите во принцип се корисни и сакам да ги слушнам/прочитам/знам. Ако не за оваа сесија, ќе ми користат за во иднина.

Се гледаме на пиво и дружба во клубот на МКЦ
Over & Out,

No comments: